De indeling van whisky's

Als malt whisky Frans was geweest, dan zou hij, net als wijn en cognac, officieel zijn ingedeeld in een twaalftal appellations contrôlées gebaseerd op eigenschappen zoals het gebruikte water, de gerstsoort en de turfconcentratie. De gebruikte indeling is gebaseerd op 4 geografische gebieden, recent aangevuld met een aantal sub-regio's.

Highland is de grootste en ook gevarieerdste categorie en bestaat uit het vasteland en de eilanden (Islay uitgezonderd) ten noorden van de lijn getrokken tussen  Firth of Clyde en Firth of Tay. Brug van GairnEn alhoewel er zeker zware, naar grond smakende uitzonderingen zijn - zeker aan de kust - deze whisky's zijn hoofdzakelijk licht tot middelzwaar en tamelijk vluchtig.

De Speyside Cooperage Twee belangrijke subdevisies zijn Speyside en Island. Speyside is het gebied rond de rivier de Spey plus een aantal kleinere stukjes in het noord-oosten. Vriendelijk, groen, vruchbaar boerenland dat rijke aromatische en vol smakende malts oplevert met een licht tot middelzwaar, goed uitgebalanceerde body. Zeer elegant met een goede complexiteit.

Tot Island behoren de kort bij de west- en noordkust liggende eilanden (Jura, Mull en SkyeNeist Point, Isle of Skye en Orkney), waar de stijl van de whisky zeker de elegantie van Highland heeft, maar ook volle, rokerige turf, kruiden en een beetje zoutig ozonnig.

Deze groep wordt nog uitgebreid met een nieuwe distilleerderij op Arran. Dit wordt op dit eiland de eerste distilleerderij sins 150 jaar.

Lowland malts komen van het vasteland, onder de hierboven genoemde lijn. Deze whisky's zijn licht zacht en zoet, met een snufje turf, zeker in vergelijk met die uit de andere gebieden.

Islay is een heel apart gebied omdat alle whisky's die hiervandaan komen, een hele sterke Bowmore stokerij met Bruichladdich aan de overkant van Loch Indaal.turf en grondsmaak hebben. Je proeft meteen de zee, maar ook wat medicijnachtigs. Ondanks deze uitgesproken, sterke smaak zijn de Islay-whisky's steeds gewilder aan het worden, vooral buiten Schotland. Desondanks zijn sommige distilleerderijen hun whisky's toch iets minder sterk van smaak aan het maken.

Campbeltown Loch op het Kintyre Peninsula Campbeltown is het kleinste whiskygebied met maar twee distilleerderijen, die samen drie whisky's produceren; en dat terwijl het ooit het tweede whiskygebied qua aantal whisky's is geweest, na Highland. De malts hebben een volle body en een duidelijke zout-smaak en middelsterke turf-impact. Toen er nog meer distilleerderijen waren werd Campbeltown gezien als halverwege de vastelandwhisky's en de eilandwhisky's.