print dit recepSchotse duivelskoffie

Benodigde tijd: snel klaar.
Nodig voor 4 personen:

  • 4 borrels Schotse whisky

  • een kan sterke koffie

  • basterdsuiker

  • gewone suiker

  • een kwart liter slagroom

  • een beetje cacaopoeder

  • 4 vuurvaste glazen

  • 4 desertlepels

Klop de slagroom met wat suiker stijf.

Doe in ieder glas een flinke lepel basterdsuiker.

Zet de whisky in een steelpannetje op hoog vuur, totdat de whisky begint te borrelen.

Nu snel handelen! Steek de whisky in de pan in brand, let op de bovenkastjes van de keuken en op de afzuigkap! Verdeel de brandende whisky over de 4 glazen. Blus het vuur in de glazen door koffie er op te schenken. Roer even goed in de glazen.

Doe nu op ieder glas een flinke dot  slagroom. Schenk met een zeefje watt cacaopoeder op de slagroom.

Drink het zo heet mogelijk.

 SMAKELIJK!
 

print dit recepSpaghetti met whisky, koriander en gerookte zalm

Benodigde tijd: 25 minuten.
Nodig voor 4 personen:

  • 500 gr spaghetti

  • 100 gr verkruimelde feta

  • 2 el olijfolie

  • 3 el verse basilicum, fijngeknipt

Nodig voor de saus:

  • 3 dl room

  • 1 ½ dl whisky

  • 125 gr gerookte zalm

  • zout en peper

  • 2 el verse koriander of peterselie, fijngehakt

Doe de spaghetti en 1 eetlepel van de olie in ’n pan kokend water met zout. Kook de pasta “al dente”, giet af en doe terug in de pan met de rest van de olie. Houd het warm.

Breng de room in ’n pannetje tegen de kook aan. Breng in ’n ander pannetje de whisky tegen de kook aan. Haal de pannetjes van het vuur en roer de room en de whisky door elkaar.

Snij de zalm in smalle reepjes, Doe ze in de roomsaus en voeg zwarte (cayenne)peper toe. Roer de verse koriander kort voor het opdiene erdoor.

Schep de spaghetti op ’n warme schaal, Doe de saus erover en roer dit met twee vorken goed door. Strooi de feta erover, garneer met koriander of peterselie en serveer direct.

 SMAKELIJK!
 

print dit recepHuubs Andijvie-stamppot

Wat gaat erin (voor 4 eters):

  • 750 gram verse andijvie, in smalle reepjes gesneden

  • 2 kilo aardappelen

  • 1 grote rode paprika

  • 100 gram oude kaas

  • 50 gram blauwe kaas (Gorgonzola of Roquefort, of anders Danish Blue )

  • Een pakje spekblokjes

  • Een glas melk

  • zout - peper - nootmuskaat

  • een flinke steek roomboter

Schil de aardappelen en kook ze met wat zout gaar.

Snij ondertussen de twee soorten kaas in kleine blokjes.

Bak de spekjes uit in un kleine braadpan. Maak de paprika schoon en snij ze in blokjes. Bak de paprika met de spekjes als ze bijna uitgebakken zijn.
Zet, als de aardappelen bijna gaar zijn, de melk op, in een pannetje.

Stamp de aardappelen met een stamper tot puree. Doe steeds wat warme melk erbij, totdat een niet te dunne puree ontstaat. Kruid dit met wat (versgemalen) peper en nootmuskaat.
Stamp nu, terwijl de pan op een laag vuur staat, de andijvie door de puree. Zorg dat het goed mengt.
Stamp ook de steek boter mee.
Roer het spekjes-paprika-mengsel erdoor.

Laat het nu opnieuw even goed doorwarmen. Let op dat het niet aan de bodem van de pan gaat plakken.

Neem de pan van het vuur, en roer de blokjes kaas erdoor. Doe het deksel terug op de pan en laat de kaas even zacht worden. Niet meer roeren, want het mag geen  trekkaas worden.

En nu met een flinke kwak opdienen. Een kotelet of een braadworst is hier lekker bij.

SMAKELIJK!
 

print dit recep Spaghetti di Papa

Wat gaat d'rin:

  • 1 pak spaghetti

  • halve kilo gehakt

  • 1 blikje tomatenpuree (Delmonte 140 gram)

  • 1 kilo tomaten (mag iets meer zijn)

  • 2 uien

  • 2 blokjes kruidenbouillon (Maggi)

  • 1 theelepeltje sambal

  • 1 scheutje ketjap

  • 3 theelepeltjes suiker

  • boter – zout - peper

Snij de uien doormidden en snij ze in dunne, halve ringen, Doe een steek boter in 'n braadpan, laat dan de uien  hierin op het kleinste pitje met het deksel erop fruiten tot ze zacht zijn.

Ondertussen kunnen de tomaten, in 4 stukken  gesneden, in een diepe schaal gedaan worden. Doe hier de met de hand fijngewreven blokjes kruidenbouillon bij, de suiker, de sambal en het scheutje ketjap. Doe ook wat peper en zout erbij.
Maak dit daan allemaal fijn met een staafmixer of een blender.

Schenk dit mengsell bij de ondertussen  gefruite uien en roer hier dan de tomatenpuree goed door. Laat alles op het pitje ± 40 minuten pruttelen met het deksel erop en roer het zo nu en dan even.

Ondertussen het gehakt met wat peper en zout in een pan losbakken.  Na 40 minuten het gebraden gehakt bij de saus doen. Laat de saus nog zo'n 20 minuten doorpruttelen, roer wel zo nu en dan.

Kook de spaghetti volgens het voorschrift op het pak en opdienen met de saus.

SMAKELIJK!
 

print dit recepHaggis

Gevulde schapenmaag.

Haggis wordt traditioneel op Burn's night (25 januari) op een schaal de kamer ingedragen. Achter degene die de schaal draagt, loopt een Schot met twee gekruiste flessen whisky.... Traditioneler gaat het bijna niet!

Wat gaat erin:

  • een schapenmaag

  • een schapenhart

  • een schapenlever

  • 225 gr vers niervet

  • driekwart kopje havervlokken

  • 3 uien, fijn gesneden

  • een theelepeltje zout

  • een half theelepeltje vers gemalen peper

  • een kwart theelepeltje cayennepeper

  • een half theelepeltje nootmuskaat

  • driekwart kopje bouillon

Was de maag goed, smeer 'm in met zout en spoel 'm af. Haal het vlees en het vet weg. Laat 'm een paar uur weken in koud gezouten water. Draai de maag binnestebuiten voor de vulling.

Doe het hart en de lever in een pan met ruim water. Laat het koken, zet dan het vuur laag en laat het een half uurtje doorsudderen met het deksel op de pan. Snij dan het hart in stukken en rasp de lever.

Rooster de havervlokken in un braadpan, tot ze goudbruin zijn.

Doe alle ingrediënten doorelkaar en vul de maag ermee voor ongeveer tweederde (de havervlokken zetten nog uit als ze koken).

Duw de lucht uit de maag en maak 'm goed dicht. Doe de maag in een pan met kokend water. Laat 'm drie uur zachtjes koken, zonder deksel op de pan. Doe steeds wat water erbij om de maag onder water te houden. Als de maag zIch opblaast, steek dan met een vork wat gaatjes erin zodat hij niet scheurt.

Serveer de haggis op een warme schaal met koolrabi en aardappelenhutspot.

En als jouw maag nu nog niet binnenstebuiten zit: SMAKELIJK!
 

print dit recepDoedelzakstoofpot

Schotse stoofpot, langer als twee uur stoven.

  • 750 gr runderlappen

  • 2 uien

  • 1 laurierblad

  • 2 kruidnagels

  • 60 gr boter

  • 2 koolrabi's of andere rapen

  • 1 bosje peentjes

  • 3 el (schotse) whisky

  • 4 el grove havermout

  • versgemalen peper en zout

Snij het vlees in lange, dikke repen.
Schil de uien en snipper ze.
Duw de kruidnagels in het laurierblad.
Maak in de stoofpan, op een rustig vuur, 40gr boter heet en bak het vlees aan alle kanten bruin.
Bestrooi het vlees met zout en peper en neem het uit de pan.
Doe als het nodig is wat nieuwe boter in de stoofketel en bak de uiensnippers tot ze wat meer kleur hebben.
Doe het vlees weer terug in de ketel en voeg 4 dl warm water, peper en zout en het bestoken laurierblad toe.
Breng alles aan het koken en doe het deksel op de ketel.
Stoof op een laag vuurtje ongeveer 1 ½ uur, zonodig met een vlamverdeler.
Was ondertussen de groentes.
Schil de rapen en snij ze in blokjes.
Schrap de worteltjes en snij ze in stukjes.
Voeg na dat eerste anderhalf uur stoven de groentes en de whisky toe.
Kijk of nog genoeg vocht in de ketel zit en doe anders wat kokend water erbij.
Stoof nu rustig verder, ongeveer drie kwartier.
Roer 20 minuten voor het einde van die drie kwartier de havermout erdoor en laat het een beetje binden.
Breng de Schotse stoofpot op smaak met zout en peper en haal het laurierblad eruit.

SMAKELIJK!
 

print dit recepDieAnnekes whisky ijsdrank (dessert)

  • Blender

  • 6 volle eetlepels vanille-ijs

  • 4 el whisky

  • 6 ijsblokjes

  • 1 kop sterke koffie

  • 3 zakjes vanillesuiker

  • 2 el witte suiker

  • melk

Doe het ijs, de whisky, de ijsblokjes, de koffie, de suiker en de vanillesuiker in de blender en vul aan met melk.
laat de blender draaien totdat alles is opgelost.

SMAKELIJK!
 

print dit recepWinterdrankje

  • 2 ltr bier (pils)

  • 2,5 dl whisky

  • 125 gr suiker

  • 1 el nootmuskaat

  • 3 eieren

Maak het bier warm met de suiker en de nootmuskaat, maar het mag niet koken.
Klop de eieren los, doe voorzichtig het warme brouwsel erbij en roer het goed.
Doe daan de whisky erbij.
Schenk het voor het serveren eerst een paar keer van het ene glas in het andere om een mooie schuimkraag te krijgen.

SMAKELIJK!
 

print dit recepScotch broth

Soep met lamsvlees.

Wat gaat erin:

  • ongeveer 35 gram gedroogde erwten

  • 2 eetlepels gepelde gierst

  • driekwart kilo lamskarbonades

  • anderhalve liter water

  • een flinke prei

  • 400 gram koolrabi

  • 'n flinke winterwortel

  • een stengel bleekselderij

  • 175 gram gesneden witte kool

  • gesnipperde peterselie

  • peper en zout

Doe de erwten in een bakje heet water en laat ze zeker 8 uur weken. Dan afspoelen en laten uitlekken. Snipper de koolrabi in stukjes van 2 cm. Snij de prei in de lengte door en snipper 'm ook in stukjes van 2 cm.

Doe de erwten, de gierst en de karbonades in een grote pan met water, en breng aan de kook. Na een paar minuten koken, het schuim met een schuimspaan van het water af scheppen. Doe dan de prei en de koolrabi erbij en laat het op een laag pitje stil sudderen.

Snij de selderij in de lengte door en snipper 'm in stukjes van 1 cm. Doe dat ook met de wortel. Doe dit bij de soep en laat het ongeveer een half uur doorsudderen zonder het deksel op de pan.

Haal de karbonades uit de pan, snij het vet en het bot ervanaf en doe het vlees terug in de pan. Doe de kool erbij en laat nog eventjes meetkoken.

Breng de soep op smaak met zout en peper en doe na het opschenken wat peterselie over het bord.

SMAKELIJK!
 

 

Menuutje

Schotse duivelskoffie

Spaghetti met whisky

andijvie stamppot

Spaghetti di Papa

Haggis

Doedelzakstoofpot

Ijsdrank

Winterdrankje

Scotch broth

Terug