Age  Leeftijd; als er een leeftijd op het etiket staat - 12-year-old - dan moet dat de leeftijd zijn van de jongste whisky in de blend.
Ageing Het rijpen van de drank vóór het bottelen, als de whisky nog in de vaten zit. Ook wel “maturation” genoemd.
Alcohol by volume De alkohol als percentage van de gansen inhoud.
Angels's share Als de drank in de vaten ligt te rijpen, dan verdampt een deel. Dit deel is voor iedere distilleerderij anders, maar de douane en de belastingen lieten gemiddeld een verdamping toe van 2% van ieder vat. Dit verlies heeft “Angels’ Share.”
Barley Barley is het Engelse werd voor gerst. Dit graan is het basisingrediënt van whisky uit Schotland. een paar soorten zijn: Derkado, Prisma,Puffin,Chariot
Barrel Een vat.
Blend Mengsel van graanwhisky met malt whisky (of bourbon of rye, afhankelijk van het land van origine). Waarschijnlijk afkomstig van het Noorse werd “blanda” dat mengen betekend.
Body Het gevoel in de mond van een whisky. 
Bond In entrepôt opslaan. Totdat accijns is betaald, moet whisky in een “bondend” magazijjn blijven.
Blended whisky Whisky samengesteld uit single malts en graan whisky's.
Bourbon Voor de eerste keer gemaakt door een Amerikaanse pater in 1789. Deze klassieke Amerikaanse whiskey wordt van tenminste 51% maïs gemaakt, en gedistilleerd tot een maximum van 80% abv, en wordt in verkoolde, nieuwe eikenhouten vaten opgeslagen op een sterkte van niet meer als 62,5% abv.
Cask strength De sterkte van de whisky als hij na het rijpen uit het vat komt. Dit is dus ónverdunde whisky, normaal wordt whisky verdund tot een percentage van 40% of 43%.
Charring Verkolen. Het voordeel van het verkolen van de binnekanten van de vaten voor het vullen met drank werd ontdekt in Kentucky. Dat verkoolde hout haalt ongewenste stoffen uit de drank zoals zwavel. Vaak gebruikte vaten kunnen opnieuw verkoold worden.
Chill filtration Een proces voor het eerst gebruikt in de jaren 1960, dat ervoor zorgt dat whisky helder blijft als je water of ijs erbij doet. Whisky die niet ge-chill-filterd is heeft de neiging om troebel te worden als water erbij komt. Dit proces vindt plaats tijdens het bottelen, als de whisky tot rond het vriespunt wordt gebracht, waardoor de vette ester verbindingen – die het vertroebelen veroorzaken – consolideren. Dan wordt de whisky door een fìlter gedaan, die het vaste matriaal opvangt.
Coffey still Een continu werkende stookketel, genoemd naar de uitvinder Aeneas Coffey, oud Inspector General van de Ierse douane, die zijn uitvinding pattenteerde in 1830. Wordt ook wel de Patent still genoemd.
Condenser Hier wordt de drank door gehaald om af te koelen nadat hij uit de ketel komt. Vroeger gebeurde dat in grote houten bakken (wormtub).
Chet Het middelste deel van het distillaat dat uit de spirit still komt, dit is het beste deel van het distillaat, de foreshots (eerste deel) en de feints (laatste deel) worden opnieuw gedistilleerd.
Demisting point Het punt als het distillaat dat uit de spirit still komt niet meer troebel wordt als water is toegevoegd. dan begint de chet.
Doublings Het distillaat gemaakt door een 2e distillatie, ook wel high wines genoemd.
Draff Het graan dat achterblijft in het beslagvat, als de suiker van de gemouten gerst is onttrokken.
Dram Een glas gevuld met één vinger malt whisky.
Drum maltings De grote trommels, die de graankorrels mechanisch omdraaien tijdens het moutproces.
Feints Ook wel tails of after shots, het laatste deel van het distillaat. Dit heeft een laag percentage alkohol en een hoog percentage ongewenste chemische verbindingen. De feints worden opnieuw gedistilleerd.
Gallon Inhoudsmaat, 1 gallon is 4,546 liter.
Grain whisky Whisky van andere granen dan gemouten gerst.
Grist De rouwe meelachtige gemalen gemouten gerst, wat het beslag wordt zo gauw er water bij gedaan wordt.
Hogshead Een houten vat, meestal gemaakt van Amerikaans eikenhout, dat tegenwoordig een inhoud heeft van 250 liter.
Kiln  Kamergrote ruimte waar de gemouten gerst gedroogd wordt. Rook van turf- of kolenvuur komt door de vloer naar boven. Deze ruimtes hebben een pagodevormig dak waardoor de rook weg kan.
Kilning Het branden. Het droogproces dat de kiemende gerst doet stoppen met groeien, zodat het zetmeel niet wordt opgebruikt.
Low winals Letterlijk “lage wijnen”. De heldere drank uit de eerste distillatie in de wash-still. “Low” staat voor het lage alkoholgehalte (21%).
Lyne arm Dit loopt van de kop van de ketel door tot aan de condensator.
Malt Mout, iedere soort graan die tot kiemen is gebracht en vervolgens is gedroogd om de groei stop te zetten. Alle zetmeel is omgezet in suiker.
Malt whisky Whisky alleen maar gemaakt van gemouten gerst door dubbele distillatie in een stookkketel. Hij heeft deipte en een grote sortering van smaak, aroma en complexiteit waar geen graanwhisky tegenop kan. Zonder uitzondering zijn deze whisky's allemaal verschillend in detail afhankelijk van de distilleerderij waar ze vandaan komen. Ze kunnen wel op algemene eigenschappen gegroepeerd worden.
Malting Mouten; het beheersen van het kiemen van iedere soort graan.
Maltings Het gebouw waarin het moutproces plaats heeft.
Mash Beslag; het pap-achtige mengsel van grit en warm water.
Mash tun Beslagvat; van origine gemaakt van ijzer of koper, maar nu meestal van roestvrij staal. Deze grote tonnen kunnen tot 8.000 gallons grist met warm water bevatte. De wort wordt weggehaald door de geperforeerde bodem, en roerders zorgen voor een maximale suiker extraktie.
Mashing Beslaan; het onttrekken van gistbare suikers, door de grist te weken in warm water.
Marrying Bewaren van gemengde whisky in grote vaten na het blenden maar voor het bottelen.
Middle chet Middelste deel; zie chetting
New-make spirit Distillaat dat nog niet rijp is, in Schotland mag het pas whisky heten na 3 jaar rijping.
Nose Het aroma en het bouquet van de whisky.
Octave Een klein vat met een inhoud van 68 liter (een halve “Hogshead”).
Palate Wat je proeft bij het beschrijven van een whisky.
Peat Peat is het Engelse woord voor turf. Samegeperst, verrot plantemateriaal ontbonden door water. Wordt gestoken en dan gebruikt als brandstof. Het wordt in de oven gebruikt tijdens het mouten van de gerst, en de turfrook verandert en versterkt de smaak van de whisky. Het water dat in sommige whisky’s wordt gebruikt is ook versterkt, omdat het over of door de turf heeft gestroomd. 
Peated malt Een malt die deels gedroogd is door een door turf gestookt vuur.
Phenols Carbolzuur of fenol. Een typische karaktertrek van Schotse whisky’s is de turfachtige smaak, afkomstig van chemicaliën die fenolen heten, die van nature voorkomen in het brandproces.
Pot still In pot still distillatie wordt de vloeistof meestal 2 keer gedistilleerd, soms 3 keer. Eerst in de wash still en vervolgens in de spirit still.
Premium blended whisky Een blend whisky maar dan minstens 12 jaar oud.
Proof Op sommige flessen staat i.p.v. een alkohol percentage een bev. 105 proof. Deel het getal proof door 1,75 en de uitkomst is dan het alkohol percentage.
Quaich Een Keltische kelk met twee oren, gebruikt bij plechtigheden. Vroeger gemaakt van hout, nu meestal van zilver.
Receiver Opvanger; dit zijn grote vaten die feints, low winals, drank of wort opvangen als ze klaar zijn.
Run Het distillaat dat uit de ketel komt.
Rye Ook wel Amerikaanse maar vooral Canadese whiskey, voor minstens 51% gemaakt van rogge.
Rye whiskey Rye whiskey wordt van tenminste 51% rogge gemaakt. Terwijl Bourbon verwijst naar de streek van produktie, wordt rye whiskey overal in de USA en Canada gemaakt.
Saladin box Een lange kist, gemaakt van metaal of beton, waarin gerst mechanisch wordt gekeerd tijdens het kiemen. Uitgevonden door een Franse ingenieur genoemd Charlals Saladin
Shiel  Houten peddels in de vorm van een schep om de gerst om te gooien op de moutvloer.
Single barrel whisky Whisky die gemaakt is door 1 distilleerderij en uit 1 enkel vat komt.
Single malt Whisky gemaakt in 1 distilleerderij en alleen van gerst.
Slainte Schots voor "proost" als whisky gedronken wordt.
Spirit De drank.
Spirit safe Een kast met een glazen voorkant waar de drank (spirit) door loopt als hij uit de still komt. De kast wordt verzegeld door de Customs & Excise (douane en belasting), zodat niemand erbij kan (mag niet voor de belasting), maar de stillman kan wel nog de distillatie controleren door het venster. Eigenlijk is het een van glas gemaakte buis waar het distillaat door loopt als het uit de ketel komt.
Spirit still De 2e en soms ook 3e distillatieketel in het proces van pot still distillatie.
Steep  Vat voor het weken van de gerst, voordat hij moet gisten en mouten.
Still Stookketel; een stuk productiemateriaal dat de twee belangrijkste processen van distilleren mogelijk maak,t namelijk: 1) verhitten om damp te produceren 2) condensatie van de damp.
Switcher Letterlijk “draaier”. Een mechaniek bestaande uit draaiende armen, vastgemaakt aan een beslaagvat. Vermindert de effecten van te veel schuimen tijdens het gisten.
Tails Kijk bij feints.
Top dralssings Een malt van hoge kwaliteit die gebruikt wordt om een blend extra diepte en karakter te geven.
Uisge beatha Gaelic voor "water of life" oftewel "levenswater". "Uisge" zou later verbasterd worden tot "whisky".
Vatting Het mengen van malt en of graan whisky's van verschillende distilleerderijen.
Vatted malt Malt whisky gemengd van verschillende distilleerderijen. In vatted malts zit geen graanwhisky.
Wash De vloeistof die overblijft bij het gistproces. Deze vloeistof bestaat uit desem en alkohol. De vloeistof die gedistilleerd wordt om whisky van te maken.
Wash back Gistvat; eigenlijk van hout gemaakt, maar nu ook van roestvrij staal; dit zijn de vaten waarin de wort gegist wordt om beslag te produceren.
Wash still In de pot still distillatie is dit de eerste ketel. Het produceert de low winals.
Worm Condensator; condensatie vindt plaats als de alkoholdampen door deze spiraalvormige koperen buis passere.n De worm wordt constant koud gehouden om dit proces mogelijk te maken. Er zijn nog maar 8 distilleerderijen die een wormtub gebruiken (waaronderr 5 van de 6 Classic Malts)
Wort De vloeistof die uit het beslagvat wordt afgegoten en daarna gegist heeft heet wort, en is rijk aan gistbare suikers.