BELGISCHE ‘WHISKY’

Toen wij, Gilles en ik (met aanhang), in Namur, in België, waren kwamen we langs een etalage van een heel klein slijterijtje. En nadat we in die etalage gekeken hadden, keken wij elkaar ongelovig aan. Daar stond hij. De eerste echte single malt Belgische “whisky”! Wel al eens van gehoord, maar dat we die ooit nog eens in het wild tegen zouden komen…
Waarom weet ik niet meer (volgens mij hebben we eerst een terrasje opgezocht om even bij te komen), maar we besloten later terug te gaan. We moesten ook nog wat foute prullaria aanschaffen voor het foute feest dat Gilles en Dianne zouden geven.
En daarna terug. De man in dat zaakje stak heel enthousiast in het Waals van wal over de flessen die hij bezat. Gilles begrijpt dat taaltje gelukkig nog een beetje. Dus via Gilles begreep ik dat het nog geen whisky mocht worden genoemd. Daarvoor was het spul nog niet oud genoeg. Pas na drie jaar mag je het whisky noemen en wat in die flessen zat was eigenlijk nog de voorfase. We besloten een van die flesjes te kopen om te proeven bij de volgende whiskyavond.
Thuis heb ik op het wereldwijde net gezocht of er iets meer bekend is over ons flesje. Zeker wel: een heleboel.
Een zekere Etienne Bouillon bleek in 1997 in het plaatsje Grâce-Hollogne (nabij Luik) een distilleerderij te hebben opgericht. Hij wilde zich in ieder geval richten op de productie van sterke drank. Maar welke?
Dat werd in 1999 duidelijk. Toen verscheen in alle Belgische kranten een grote advertentie: er zou een start worden gemaakt met de verkoop van de eerste Belgische whisky. En de eerste 500 bellers werd een gratis fles beloofd. Binnen 72 uur werd 30.000 maal gebeld (en ik maar denken dat ze in daar alleen van bier houden). Die advertentie was uiteraard een grap. Maar mijnheer Bouillon wist zo wel dat er grote belangstelling was voor Belgische whisky. En daarom besloot hij voor de productie van de eerste Belgische single malt whisky te gaan.
In 2004 kon hij beginnen. Hij richtte de ‘PUR.E Distillerie’ op. Ook werd er een etiket ontworpen. Hier moest een symbool voor de ‘nacht’ op staan. Men koos voor een uil (ook symbool voor wijsheid): ‘the Belgian owl’ single malt. Er verscheen ook een website. En het eerste vat werd op 29 oktober 2004 gevuld.
En nu maar wachten.
Tot die tijd worden flessen van het moutdistillaat van verschillende leeftijd verkocht. Om ons vast lekker te maken…

John